top of page

Noutăți

Orasul Bușteni, mai bogat cu un milion de euro dupa încheierea primei ediții a Bușteni International


Sculptori din patru continente, din țări precum Franţa, China, Taiwan, Rusia, Egipt, Armenia, Argentina, Coreea de Sud, Israel şi România au realizat, timp de o lună, la prima ediţie a Buşteni International Sculpture Symposium (BISS), zece lucrări de mari dimensiuni din marmură, care vor rămâne în patrimoniul oraşului, acesta fiind evaluate la un milion de euro.


Prima ediție a Bușteni Internațional Sculpture Symposium a avut ca element principal marmura, urmând ca în viitoarele trei sezoane - 2017, 2018 și 2019 - să se axeze pe andezit, granit și metal.


Simpozionul de sculptură a adus în fața publicului artiști din toate colțurile lumii, sculptori pentru care primează ideea, și nu forma, și care exploatează, totodată, calitățile fizice ale marmurei.


Astfel, invitații primei ediții BISS au fost Andre Naegelen (Franța), Emin Petrosyan (Armenia), Emiliano și Soledad Sacco (Argentina), Eugen Petri (România), Mikhail Sobolev (Rusia), Samia Monsenf (Egipt), Choe Sodong (Coreea de Sud), Shlomo Katz (Israel), Wang Biao (Taiwan) și Lei și Yong Zhao (China).


"BISS este rezultatul unor discuții productive cu primarul orașului Busteni, domnul Emanoil Savin, și cu sculptorul Eugen Petri, membru titular al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, care a mai organizat simpozioane similare în orașe din Europa", a declarat Kurt Neuschitzer, CEO al Zamora Estate.


Busteni International Sculpture Symposium a reprezentat aproape 30 de zile în care, pe străzile orașului Bușteni, turiștii au asistat la un spectacol formidabil. Totodată, BISS le-a oferit oportunitatea turiștilor de a lua parte la întreaga creație, de a trăi, vedea și atinge fiecare contur dat acestora, de a observa incredibilul proces. Dalta și ciocanul care ating marmura, blocurile imense de piatră, liniile precise care se nasc din haos și pasiunea cu care sculptorii aleg fiecare detaliu compun frumusețea BISS.


Potrivit cristicului de artă Pavel Șușară, prezent la ceremonia de închidere a evenimentului, valoarea monumentelor este estimată la peste un milion de euro. "În cele 10 lucrări se regăsesc trei tipuri de atitudine, de viziune: o lucrare pe orizontală, masivă, de forţă, a artiştilor chinezi; avem apoi forme arhitecturale, pe verticală, în care se combină acestea devenind o formă unitară, şi avem lucrările prietenei din Egipt, Samia, cele din Franţa, Israel şi România, Argentina, care mizează pe forme puternice pe verticală. Sculptura lui Shlomo Katz introduce această armonie celor complementare. Pare diferită, dar sunt una, prin comunicare şi osmoză. Este o fază a finisajului dus mai departe. Sculptura coreanului Choe Sodong, la fel cea a artiştilor din Rusia şi Armenia, care duc finisarea la maxim. Sculptorul rus aduce un drapaj în formă textilă, iar armeanul încremeneşte o picătură de apă”, completând că "Bușteni nu numai că este mai bogat cu 10 sculpturi, ci și mai bogat cu un milion de euro".


Pe de altă parte, Kurt Neuschitzer, CEO al Zamora-Estate și unul dintre organizatorii și promotorii BISS, a declarat că simpozionul de sculptură se va organiza și anul viitor, când "vom încerca să propunem o temă, pentru că suntem la munte, într-o frumoasă staţiune, care are foarte multe surse de apă care coboară. De aceea, speram că acest lucru să îi inspire pe următorii artişti”.


BISS, care s-a desfășurat între 6 august și 2 septembrie, face parte din proiectul BUSTENI the CITY of ARTS, care își propune să transforme stațiunea montană într-un oraș în care cultura să devină una dintre cele mai importante atracții pentru turiști.


Organizatori: Primaria Orașului Bușteni și Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino

Sponsori: Primăria Orașului Bușteni, Galeria de artă a Castelului Cantacuzino, Marmosim, Artsani, Supercom, Trattoria Bavaria, Casa Freya, Casa Magica, Casa Albă, Chef Market, Casa Leonida

Recomandăm
Recente
Arhivă
Urmăriți-ne
  • Wix Facebook page
  • Wix Facebook page
  • Wix Facebook page
bottom of page