Noutăți

Orasul Bușteni, mai bogat cu un milion de euro dupa încheierea primei ediții a Bușteni International

Sculptori din patru continente, din țări precum Franţa, China, Taiwan, Rusia, Egipt, Armenia, Argentina, Coreea de Sud, Israel şi România au realizat, timp de o lună, la prima ediţie a Buşteni International Sculpture Symposium (BISS), zece lucrări de mari dimensiuni din marmură, care vor rămâne în patrimoniul oraşului, acesta fiind evaluate la un milion de euro.


Prima ediție a Bușteni Internațional Sculpture Symposium a avut ca element principal marmura, urmând ca în viitoarele trei sezoane - 2017, 2018 și 2019 - să se axeze pe andezit, granit și metal.


Simpozionul de sculptură a adus în fața publicului artiști din toate colțurile lumii, sculptori pentru care primează ideea, și nu forma, și care exploatează, totodată, calitățile fizice ale marmurei.


Astfel, invitații primei ediții BISS au fost Andre Naegelen (Franța), Emin Petrosyan (Armenia), Emiliano și Soledad Sacco (Argentina), Eugen Petri (România), Mikhail Sobolev (Rusia), Samia Monsenf (Egipt), Choe Sodong (Coreea de Sud), Shlomo Katz (Israel), Wang Biao (Taiwan) și Lei și Yong Zhao (China).


"BISS este rezultatul unor discuții productive cu primarul orașului Busteni, domnul Emanoil Savin, și cu sculptorul Eugen Petri, membru titular al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, care a mai organizat simpozioane similare în orașe din Europa", a declarat Kurt Neuschitzer, CEO al Zamora Estate.


Busteni International Sculpture Symposium a reprezentat aproape 30 de zile în care, pe străzile orașului Bușteni, turiștii au asistat la un spectacol formidabil. Totodată, BISS le-a oferit oportunitatea turiștilor de a lua parte la întreaga creație, de a trăi, vedea și atinge fiecare contur dat acestora, de a observa incredibilul proces. Dalta și ciocanul care ating marmura, blocurile imense de piatră, liniile precise care se nasc din haos și pasiunea cu care sculptorii aleg fiecare detaliu compun frumusețea BISS.


Potrivit cristicului de artă Pavel Șușară, prezent la ceremonia de închidere a evenimentului, valoarea monumentelor este estimată la peste un milion de euro. "În cele 10 lucrări se regăsesc trei tipuri de atitudine, de viziune: o lucrare pe orizontală, masivă, de forţă, a artiştilor chinezi; avem apoi forme arhitecturale, pe verticală, în care se combină acestea devenind o formă unitară, şi avem lucrările prietenei din Egipt, Samia, cele din Franţa, Israel şi România, Argentina, care mizează pe forme puternice pe verticală. Sculptura lui Shlomo Katz introduce această armonie celor complementare. Pare diferită, dar sunt una, prin comunicare şi osmoză. Este o fază a finisajului dus mai departe. Sculptura coreanului Choe Sodong, la fel cea a artiştilor din Rusia şi Armenia, care duc finisarea la maxim. Sculptorul rus aduce un drapaj în formă textilă, iar armeanul încremeneşte o picătură de apă”, completând că "Bușteni nu numai că este mai bogat cu 10 sculpturi, ci și mai bogat cu un milion de euro".


Pe de altă parte, Kurt Neuschitzer, CEO al Zamora-Estate și unul dintre organizatorii și promotorii BISS, a declarat că simpozionul de sculptură se va organiza și anul viitor, când "vom încerca să propunem o temă, pentru că suntem la munte, într-o frumoasă staţiune, care are foarte multe surse de apă care coboară. De aceea, speram că acest lucru să îi inspire pe următorii artişti”.


BISS, care s-a desfășurat între 6 august și 2 septembrie, face parte din proiectul BUSTENI the CITY of ARTS, care își propune să transforme stațiunea montană într-un oraș în care cultura să devină una dintre cele mai importante atracții pentru turiști.


Organizatori: Primaria Orașului Bușteni și Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino

Sponsori: Primăria Orașului Bușteni, Galeria de artă a Castelului Cantacuzino, Marmosim, Artsani, Supercom, Trattoria Bavaria, Casa Freya, Casa Magica, Casa Albă, Chef Market, Casa Leonida

Recomandăm
Recente
Arhivă
Urmăriți-ne
  • Wix Facebook page
  • Wix Facebook page
  • Wix Facebook page

SOCIALIZARE/SOCIALISE

  • Wix Facebook page
  • Wix Facebook page
  • Wix Facebook page

ANGAJĂM !!

AI UN LOC IN ECHIPA NOASTRĂ !

Incepe-ți cariera !      Detalii...

PARTENERI PolyFazer

Charging point 

22kWh

platformă “smart” pentru managementul procesului de încărcare a mașinilor electrice și hibride cu plug-in.

www.polyfazer.ro

CONTACT

Adresă Castelul Cantacuzino

Bușteni, Str. Zamorei, Nr.1, 105500​

Prahova - Romania

+40 722 960 606   -  Rezervari vizita castel

(doar pentru grupuri>20 pers./ bookings castle visit (only for groups higher then 20 pers.)

+40 737 299 464   - Rezervari Restaurant

+40 735 151 318     -  Evenimente / Events

+40 733 50 15 75   - Relatii publice presa            

                                   Public relations press

+40 372 255 428   - Fax

 

Email:  office@cantacuzinocastle.ro

ATENȚIE !!în zilele menționate în calendarul de evenimente, castelul este închis spre vizitare. Vezi calendar

ATENTION!!​ On the days mentioned in events calendar, the castle is closed for visiting. See calendar

PROGRAM vizitare / VISITING program

LUNI - DUMINICĂ 10.00 - 19.00

ultima intrare la 18.05/35

MONDAY - SUNDAY 10.00 - 19.00

latest entrance at 18.05/35

 

Intrarea se face din ora in ora respectiv:

Pentru vizitare castel sau pachetul castel+expozitie: 

Entry is made every hour, respectively:

For castle visiting or for the package castle+exhibition:

10.05; 11.05; 12.05; 13.05.; 14.05; 15.05; 16.05; 17.05; 18.05.

Doar pentru vizitare expozitie:

Only for exhibition:

10.35; 11.35; 12.35; 13.35; 14.35; 15.35; 16.35; 17.35; 18.35.

 

Vizitatorii beneficiaza de asistenta cu ghid profesionist in limba romana.

Visitors receive assistance with professional guide in Romanian. For english guiding please call and make a reservation.

Copyright © 2013 Zamora Estate S.R.L..